Home
E-mail
Sitemap

Site menu:

Informatie:

Voor nadere informatie over Remeha en Nefit producten kunt u hier onder door klikken naar de betreffende site.

Links:

Centrale Verwarming

Centrale verwarming (afgekort tot C.V. of CV) is een verwarmingsmedia waarbij water wordt opgewarmd in een centraal punt. Van hieruit zal dit warm water doorheen een buizenstelsel worden gestuurd naar radiatoren of verwarmingelementen die op hun beurt de warmte afgeeft naar de omgevingslucht via stralingswarmte en convectie.

Evolutie van de verwarmingssystemen

Example content image

Tot het begin van de industrialisering en de ontdekking van nieuwe organische brandstoffen zoals steenkool, aardolie en aardgas, was de stralingswarmte van het houtvuur of van de steen- kleikachel het enige verwarmingsmedium waarmee mensen zich tijdens de koude seizoenen konden verwarmen. De ontdekking van de nieuwe energiebronnen maakte het opstarten en uitbouw van de industrie mogelijk. Er werden kantoorgebouwen en fabrieken opgetrokken. De mensen brachtten nu het grootste deel van hun tijd, zowel in de zomer als de winter, in afgesloten ruimten door. De verwarming van grote ruimten en van meerdere verdiepingen leidde tot de ontwikkeling van nieuwe verwarmingssystemen. Het gebruik van afzonderlijke stookplaatsen was veel te arbeidsintensief en de warmtebehoefte moest, om kosten te besparen, enkel gedurende de werktijden worden gedekt. De evolutie van stralingswarmte naar centrale verwarming was onvermijdelijk.

Opkomst van de centrale verwarming

Vroeger was er een open haard in de woonkamer. De energiebronnen aardolie en aardgas verdrongen hout als brandstof en het aandeel van houtvuren liep terug (uitgezonderd de open haard die als prestigereden werd gehouden). Het gebruik van een centrale stookplaats in combinatie met een buizenstelsel om de warmte doorheen het huis te leiden is efficiŽnter.

De centrale verwarmingsketel verwarmt meestal water dat via leidingen door radiatoren stroomt die de warmte afgeven. In plaats van radiatoren, kan het verwarmde water ook gebruikt worden bij vloerverwarming. Een andere ook redelijk vaak voorkomende vorm van centrale verwarming is luchtverwarming.

Voor de circulatie van het warme water wordt er beroep gedaan op een pomp, aangeduid met de benaming circulator. De hedendaagse circulatoren zijn voorzien van een energielabel. De standaard circulator heeft een energielabel D. Echter een beperkt aantal fabrikanten brengen reeds circulatoren met een B-Label of een A-label op de markt voor huishoudelijke installaties. Met een A-label circulator kan een grote energiebesparing verwezelijkt worden.

Centrale verwarmingsinstallaties worden meestal aangelegd en onderhouden door loodgieters of installateurs.

Design by Gall Web Design